Στατιστικά

 • Εμφανίσεις Άρθρων 53625

Ο Μετεωρολογικός σταθμός του σχολείου μας

εσπερινό γενικό λύκειο Ναυπλίου

Ιστορικό του εσπερινού γενικού λυκείου Ναυπλίου


Το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Ναυπλίου ιδρύθηκε το 1994 στην πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας, το Ναύπλιο.

Συστεγάζεται με το 1ο Γενικό Λύκειο Ναυπλίου, σε ένα παλιό ιστορικό κτίριο του 1932. Βρίσκεται στην είσοδο της παλιάς πόλης, στην οδό Αμαλίας 25, απέναντι από το λιμάνι και την αφετηρία του ΚΤΕΛ και χρησιμοποιεί κοινό προαύλιο με το νεώτερο 2ο Γενικό Λύκειο Ναυπλίου.

Η δημιουργία του σχολείου ήταν αποτέλεσμα μιας κοινωνικής αναγκαιότητας με απώτερο σκοπό την παροχή  δυνατότητας να ολοκληρώσουν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε όσους για διάφορους λόγους δεν το έκαναν.

Το Εσπερινό Λύκειο προσφέρει την ευκαιρία να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το ημερήσιο σχολείο για λόγους βιοπορισμού ή άλλους. Οι μαθητές μπορούν να εργάζονται την ημέρα και ταυτόχρονα να φοιτούν τη νύχτα κι έτσι να γεύονται όλοι το κοινωνικό αγαθό της γνώσης. Έχουν την εναλλακτική ευκαιρία να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις  και να εισαχθούν σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.

Η φοίτηση είναι τετραετής, δηλαδή λειτουργούν τέσσερες τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄. Οι δύο πρώτες τάξεις ισοδυναμούν με την Α΄ τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου ή ΕΠΑ.Λ. Οι απόφοιτοι του Γυμνασίου ή Σ.Δ.Ε. πρέπει να φοιτήσουν 4 χρόνια ενώ για όσους ολοκλήρωσαν την Α΄ Λυκείου (ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ.) η φοίτηση είναι διετής.

Τα μαθήματα αρχίζουν καθημερινά στις 18:00 και τελειώνουν στις 21:45 και το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων για κάθε τάξη είναι 25 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή 5 ώρες την ημέρα.

Γιατί πρέπει κάποιος να επιλέξει το Σχολείο μας:

Το σχολείο μας εξυπηρετεί ενήλικες μαθητές - εργαζόμενους και ανέργους - που έχουν σε κάποια φάση της ζωής τους διακόψει τις σπουδές τους και ανήλικους μαθητές οι οποίοι  εργάζονται και επιθυμούν παράλληλα να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

 • Για να αποκτήσει κάποιος Απολυτήριο Λυκείου με ενδοσχολικές εξετάσεις, ισότιμο με το αντίστοιχο του Ημερήσιου Λυκείου.
 • Για να διεκδικήσει την εισαγωγή σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ σε ποσοστό πρόσβασης 1% καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, συμμετέχοντας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των Εσπερινών ΓΕ.Λ. –με σημαντικά χαμηλότερες βάσεις- ή για να συνεχίσει, ως απόφοιτος Λυκείου, τις σπουδές του σε σχολές εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (π.χ. σε Ι.Ε.Κ.).
 • Για να βελτιώσει την υπάρχουσα εργασιακή του κατάσταση με την απόκτηση τυπικών και ουσιαστικών προσόντων ή για να διεκδικήσει μια καλύτερη θέση εργασίας στο μέλλον.
 • Για να έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε ποικίλες εξωδιδακτικές δραστηριότητες που έχουν σχέση με θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος, αγωγής υγείας, κ.ά. και στοχεύουν στην ενημέρωση και καλλιέργεια των δεξιοτήτων των μαθητών.
 • Γιατί παρέχει τη δυνατότητα επαγγελματικής ή ενασχόλησης με τις οικογενειακές υποχρεώσεις και ταυτόχρονης φοίτησης σε αυτό.
 • Γιατί μπορεί να φοιτήσει  οποιαδήποτε ηλικία κι αν έχει.
 • Για να φοιτήσει σε ένα φιλικό, ήσυχο και οικογενειακό σχολείο με μικρό αριθμό μαθητών σε κάθε τάξη, στο οποίο διδάσκουν έμπειροι εκπαιδευτικοί με διάθεση να βοηθήσουν ώστε να εκπληρώσει ο μαθητής τους στόχους του.
 • Γιατί λέμε όχι στη σχολική εγκατάλειψη και πιστεύουμε πρέπει πάντα να δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό μας και στα όνειρά μας.
 • Δικαίωμα εγγραφής στην Γ΄ τάξη έχουν οι πτυχιούχοι των ΤΕΛ, ΤΕΣ, ΟΑΕΔ και ΤΕΕ.
 • Δικαίωμα μετεγγραφής στην Γ΄ τάξη έχουν οι μαθητές που προήχθησαν από την Α΄ τάξη ημερησίου λυκείου ή προήχθησαν από την Α΄ τάξη των ΤΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ.
 • Δικαίωμα μετεγγραφής στην Δ΄ τάξη έχουν όσοι προήχθησαν από την Β΄ τάξη ημερησίου λυκείου.
 • Δικαίωμα να εξεταστούν σε εξετάσεις εθνικού επιπέδου στα εσπερινά λύκεια έχουν οι μαθητές:
  1. που φοίτησαν στην Γ΄ και  Δ΄ τάξη εσπερινού λυκείου.
  2. όσοι έχουν ηλικία 25 ετών και άνω και φοίτησαν την τελευταία τάξη, την Δ΄, σε εσπερινό λύκειο.
  3. που έχουν γονείς που ο ένας από τους δύο απέκτησε αναπηρία 67% μετά την προαγωγή τους από την προτελευταία τάξη ημερησίου λυκείου και έπειτα πήραν μετεγγραφή σε εσπερινό λύκειο.

Είναι λοιπόν μια πολύ ωραία εμπειρία αφού ποτέ δεν είναι αργά για απόκτηση γνώσεων στο σχολείο κι όπως έγραψε ο ποιητής μας Αντώνης Σαμαράκης:

Δουλεύω απ’ το πρωί ως το βράδυ

σε κάποιο συνεργείο μακρινό.

Σαν πέφτει όμως το σκοτάδι…

…παίρνω δρόμο βιαστικά

για να προφτάσω το σχολειό.

Και για να θυμηθούμε και το λαϊκό τραγουδάκι των παιδικών μας χρόνων:

Φεγγαράκι μου λαμπρό,

φέγγε μου να περπατώ,

να μαθαίνω γράμματα,

του θεού τα πράματα…


Καιρός

+18
°
C
+18°
+12°
Ναύπλιο
Πέμπτη, 21
Παρασκευή
+20° +13°
Σάββατο
+22° +14°
Κυριακή
+23° +16°
Δευτέρα
+24° +17°
Τρίτη
+25° +17°
Τετάρτη
+27° +19°
Πρόγνωση για 7 μέρες

Σχολικό Ημερολόγιο

τον προηγούμενο μήνα Αύγουστος 2022 τον επόμενο μήνα
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
week 31 1 2 3 4 5 6 7
week 32 8 9 10 11 12 13 14
week 33 15 16 17 18 19 20 21
week 34 22 23 24 25 26 27 28
week 35 29 30 31